Σιμόν Ντε Μπωβουάρ-Προδομένη γυναίκα

«Πήρα ξανά το μολύβι, όχι για να ξαναγυρίσω στα ίδια, αλλά επειδή το κενό που υπάρχει μέσα μου και γύρω μου είναι τόσο απέραντο, ώστε αυτή η κίνηση του χεριού μου είναι απαραίτητη για να μου δείξει ότι ακόμα είμαι ζωντανή». 

Η φημισμένη ως μεγαλύτερη φεμινίστρια της εποχής μου χάρισε αυτές τις δυο νουβέλες που παρά λίγο να μην τις διαβάσω. Δυο ιστορίες γυναικών που έδωσαν τα πάντα στο έτερον τους ήμισυ και προδόθηκαν. Πάντα έτσι δεν γίνεται άλλωστε; Κάποιος είναι θύτης και κάποιος θύμα. Η πρώτη γυναίκα είναι η απατημένη, αυτή που μετά την αποκάλυψη προσπαθεί να δεχτεί το μοίρασμα. Μοιράζεται αυτό που μέχρι χτες το νόμιζε δικό της. Ο Σεφέρης λέει: Τα χέρια που μας άγγιξαν δεν μας ανήκουν. Δεν μας ανήκουν δυστυχώς. Αν το αντιλαμβανόμασταν εξαρχής δεν θα απογοητευόμασταν ποτέ. Η αποκαρδιωτική στάση του συζύγου με τσάντισε. Ο κατακερματισμός της ηρωίδας με τσάκισε.

Στην δεύτερη ιστορία με τίτλο «Διακριτική ηλικία» η σχέση μητέρας-γιου είναι αυτή που προκαλεί προβλήματα στον γάμο της ηρωίδας και για μένα δεν έχει την ίδια δυναμική με την πρώτη. Η γλώσσα είναι απλή και η συγγραφέας σαν παρατηρητής δεν επεμβαίνει με φεμινιστικά σύμβολα, αλλά αφήνει τις ηρωίδες να ξεπέσουν. Επιβάλλουν στον εαυτό τους τα πατριαρχικά πρότυπα. Η Μπωβουάρ παρουσιάζει με λεπτότητα τη ρίζα του προβλήματος η οποία είναι η εξής: Τονίζεται και στις δυο νουβέλες πως οι γυναίκες έβαλαν πίσω το ΕΓΩ τους, δηλαδή την καριέρα, τους στόχους, τις επιθυμίες τους. Αφοσιώθηκαν σε ένα κομμάτι που πίστεψαν θα ευοδώσει καρπούς, αν δοθούν ολοκληρωτικά. Οι γυναίκες πάντα δίνονται με ανιδιοτέλεια σε κάθε μάχη. Το εγώ παύει να υπάρχει οριστικά.

Μόνο η Μπωβουάρ μπορεί να περιγράψει με πληρότητα αυτό το ον που ονομάζεται γυναίκα. Η αγάπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αφοσίωση, γιατί η αφοσίωση προϋποθέτει αυτοθυσία, η οποία είναι καταστροφική για τον οποιοδήποτε.

Απ΄τις εκδόσεις Γλάρος σε μετάφραση Γεωργίας Αλέξιου.

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Σιμόν Ντε Μπωβουάρ-Προδομένη γυναίκα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s