Αντώνης Σουρούνης – Μισόν αιώνα άνθρωπος

« Όταν ήμουν μικρός, πολύ λίγα πράγματα είχαν αποκαλυφθεί πάνω στη γη και ο κόσμος ήταν ακόμα γεμάτος μυστήριο. Υπήρχαν ελάχιστες χώρες κι ένα μόνο βιβλίο, η Μάσκα. Πολύ αργότερα γέμισε με βιβλία ο ντουνιάς…Κάθε μέρα όλο και κάποιος ανακάλυπτε κάτι και το έλεγε στους δικούς του. Αυτοί το έλεγαν στους άλλους, οι άλλοι στους άλλους δικούς τους, κι έτσι πληροφορούνταν πάνω στη γη για τη νέα ανακάλυψη ».

20662844_1419168444799312_121281582_o

 

Κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο του Σουρούνη, μια συλλογή από είκοσι αφηγήματα αφιερωμένα στους γονείς του. Είχαν πρωτοεκδοθεί διάσπαρτα σε εφημερίδες και μαζεύτηκαν σε αυτήν εδώ την έκδοση με τον κάπως περίεργο τίτλο. Το διάλεξα γιατί μου έκανε εντύπωση ο τίτλος- πάντα με παρασύρουν οι τίτλοι- και επειδή είχα χρόνια να διαβάσω Σουρούνη. 

Το βιβλίο είναι εμποτισμένο με παιδικές μνήμες απ’ την φτωχική του ζωή στην Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά του χρόνια συμπίπτουν με την μεταπολεμική Ελλάδα, μια χώρα που προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα και ένα παιδί που μεγαλώνει ανέμελα μέσα στην φτώχεια, αναμοχλεύοντας μνήμες απ’τα στέκια της πόλης. Μεγαλώνοντας, οι δύο του αδυναμίες γίνονται οι γυναίκες και ο τζόγος, συγκεκριμένα η ρουλέτα. Δεν διστάζει να αποκαλύψει τις ακρότητες και την εμμονή που είχε με τον τζόγο, όπως και με τις γυναίκες. Αφιερώνει μάλιστα ένα ολόκληρο αφήγημα περιγράφοντας γάμπες. Μισόν αιώνα άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα από μια οπτική της απόστασης. Παραδέχεται τα ελαττώματά του, ψάχνει τις αιτίες και κάνει θα έλεγα μια ανασκόπηση της έως τώρα ύπαρξής του.

Ο ίδιος επισημαίνει για το βιβλίο το εξής:

«Σ’ αυτό το βιβλίο, και ειδικά στις πρώτες και στις τελευταίες σελίδες του όταν το έγραφα, έγραφα όλη μου τη ζωή. Κι αυτό το βιβλίο καθόρισε κι όλη μου τη ζωή. Μέσα απ’ αυτό κατάλαβα ποιος είμαι, πού πάω, τί κάνω… Το διαβάζω και κλαίω σήμερα. Η παιδική μου ζωή, οι πρώτοι μου έρωτες, τα κορίτσια που με απέρριπταν, και τα κορίτσια των άλλων, ο πατέρας μου…».   

Είναι χαλαρό βιβλίο, έχοντας ωστόσο κάτι να σου πει. Θα σε προβληματίσει, αλλά κυρίως θα σε παρασύρει στις εμπειρίες ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει τα γεγονότα με ειλικρίνεια αλλά και με ένα ιδιαίτερο σατιρικό τρόπο.

Απ’τις εκδόσεις Καστανιώτη 

Να έχετε μια υπέροχη Κυριακή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s